Om mensen in beweging te krijgen en te houden moeten clubs en verenigingen actief en gezond zijn. Achterhoek in Beweging stuurt aan op sterke verenigingen en een veilig sportklimaat.
Sport en bewegen vormen vaak de basis voor sociale contacten. Zeker wanneer mensen sporten in teamverband, maar ook door het verenigingsleven en gedeelde interesses. Sport- en beweegaanbieders staan dus midden in de maatschappij. Maar ook zij hebben te maken met individualisering en digitalisering, dat is bijvoorbeeld te merken in een teruglopend ledenaantal. Daarom vraagt het behouden van het verenigingsleven om actie. Vitale sportverenigingen en ondernemende sportaanbieders kunnen inspelen op de veranderende wereld om ons heen én zo een bijdrage leveren aan maatschappelijke vraagstukken als leefbaarheid en verduurzaming.
Alle sportaanbieders hebben een gezamenlijk doel: Achterhoekers in beweging brengen. De aanbieders kunnen leren van elkaars ervaring en kennis. Daarom stimuleren we het bundelen van krachten, zoals dat nu al gebeurt binnen het Achterhoeks Volleybal MasterPlan en Achterhoek Gym 2030.
In september 2023 is het convenant Sport- en Beweegloket Achterhoek ondertekend. Hierin leggen we vast dat we ons gezamenlijk, Scholder an Scholder, zullen inzetten voor de best mogelijke ondersteuning voor sportclubs. Dit realiseren we door samen te werken in één regionaal coördinatiepunt clubondersteuning. Het convenant is ondertekend door de Achterhoekse gemeenten, sportbonden en partners van Achterhoek in Beweging.
Met open clubs en vitale sportparken zorgen we voor een betere relatie met alle betrokkenen. Natuurlijk vallen daar de leden onder, maar ook ouders, toeschouwers, vrijwilligers, de buurt, gemeenten en andere stakeholders. Meer betrokkenheid bij de club en/of het sportpark leidt tot:
Vitale sportparken en open clubs kunnen zich alleen ontwikkelen en presteren als ze open staan voor maatschappelijke functies. Daarom houdt Achterhoek in Beweging de ambtelijke en bestuurlijke beleidsbepalders scherp en deelt kennis en ‘best practices’. Zo krijgen clubs en parken ondersteuning om optimaal te kunnen presteren. Daar halen zowel het sociale als het ruimtelijke domein hun voordeel uit.
Achterhoek in Beweging wil verenigingen en sportparken ondersteunen om door te ontwikkelen tot een open club of vitaal sportpark. We zorgen voor verbinding tussen verenigingen, overheden en organisaties. Daarnaast worden ook ondersteuners ingezet die de transitie naar open club of vitaal sportpark kunnen begeleiden.
Iedereen die sport, ongeacht het niveau, heeft recht op een sociaal veilige sportomgeving. Ongewenste situaties zoals discriminatie en grensoverschrijdend gedrag horen niet thuis in de sport. Door sport op een veilige en verantwoorde manier te organiseren, dragen we bij aan een sterke basis. In de Achterhoek zetten we ons in voor een sociaal veilige sportomgeving. We nemen de basiseisen voor sociaal veilige sport als uitgangspunt, maar zetten waar nodig of mogelijk extra stappen.
Vraag maar raak aan
Wil je meer weten over dit thema? Of wil je in contact komen met één van de initiatiefnemers, partners of andere betrokkenen? Neem dan contact op met corrie@achterhoekinbeweging.nl.