Monitoren & evalueren

Acties zijn niets waard als je niet weet wat voor effect het heeft.

Sport en/of bewegen als onderdeel van een gezonde levensstijl dragen bij aan de fysieke en mentale gezondheid van mensen. Niet voor niets heeft Achterhoek in Beweging zich tot doel gesteld om alle Achterhoekers uit te dagen om in beweging te komen. Om te kijken in hoeverre ons dat lukt, wat belangrijke motivaties en belemmeringen zijn om wel of niet te bewegen en om ervoor te zorgen dat financiële middelen op een doeltreffende manier worden besteed, monitoren en evaluaeren we onze inspanningen.

Monitoren én actie

We willen weten hoe het ervoor staat met het sport- en beweeggedrag van Achterhoekers, maar willen de verkregen gegevens ook gebruiken om over te gaan tot actie. We monitoren daarom op vier niveau's:

  1. De kerncijfers
    De kerncijfers zijn de belangrijkste cijfers als het gaat om (de gevolgen) van sport en bewegen. Denk aan het percentage inwoners dat aan de beweegnorm voldoet, hoeveel mensen lid zijn van een sportvereniging, hoe het gaat met onze sportverenigingen, de beweegvriendelijkheid van de omgeving en hoe Achterhoekers hun algemene gezondheid ervaren.

  2. Verdiepende onderzoeken
    Middels verdiepende onderzoeken halen we de kerncijfers op, maar kijken we ook naar motivaties en beweegredenen om wel of niet te sporten. We vragen deelnemers aan onderzoek altijd of we hun antwoorden mogen delen met lokale sportondersteuners. Is het antwoord 'ja', dan gaan ondersteuners gericht aan de slag om een eventuele belemmering weg te nemen of wens te vervullen.

  3. Bijhouden van acties
    De resultaten die we (wel of niet) boeken zijn een optelsom van de acties die we doen en het beleid dat we voeren. We houden daarom structureel bij wat we doen zodat we eventuele veranderingen (of het uitblijven ervan) kunnen toeschrijven aan waar we ons voor hebben ingezet.

  4. Evalueren van inspanningen
    Om te kijken of we de juiste dingen goed doen, evalueren we onze inspanningen. We kijken naar de verwachtingen van deelnemers vooraf, de tevredenheid over en de ingeschatte impact op hun sport- en/of beweeggedrag na afloop van events, programma’s en/of bijeenkomsten. 

 

We voeren zelf onderzoek uit, maar maken ook gebruik van de onderzoeken uitgevoerd door landelijke partijen. We werken met hen samen, zoals met het NOC*NSF en het Mulier Instituut, en rekenen landelijke cijfers door naar de Achterhoek en haar negen gemeenten. Mocht je willen we weten hoe het met de Achterhoek gaat? We delen onze werkwijze en inzichten ook graag met jou.

Wat spreken we af?

Jaarlijks voeren we een aantal vaststaande onderzoeken uit volgens onze onderzoeksagenda die hieronder op de afbeelding te zien zijn. De onderzoeken op de agenda wisselen per jaar omdat niet elk onderzoek elk jaar plaatsvindt. Er is ook ruimte voor onderzoek op verzoek. Laat maar weten waar jouw vraag ligt!

 

De onderzoeksagenda van Achterhoek in Beweging

Vraag maar raak aan

Laura Jonker

Of wil je in contact komen met één van de initiatiefnemers, partners of andere betrokkenen? Neem dan contact op met projectleider Laura Jonker!

Neem contact op