Gezonde voeding, voldoende beweging, geen stress en een betekenisvol sociaal leven dragen bij aan je fysieke en mentale gezondheid. Iedere Achterhoeker kan en mag zelf gezonde keuzes maken, maar we kunnen de inwoners wel ondersteunen door:
- Te informeren over een gezonde leefstijl
- Het inrichten van een gezonde leefomgeving
- Aan te haken bij te ontwikkelen en bestaande ketens
- Als Achterhoek samen te werken
Samen kunnen we inwoners verleiden, prikkelen en ondersteunen om gezonde(re) keuzes te maken. We baseren dit op het idee van Positieve Gezondheid, waarbij de nadruk ligt op veerkracht, eigen regie, het aanpassingsvermogen van de Achterhoekers en het stimuleren van een gezonde leefomgeving.
Om zoveel mogelijk Achterhoekers gezond en actief te houden en de zorg te ontlasten, is het belangrijk dat het sport- en zorgdomein goed samenwerken. Zo werken we mee aan de Ketenaanpak Valpreventie. Als ouderen minder vaak vallen, is er minder intensieve zorg nodig en vergroten én verlengen ze hun zelfstandigheid. Dat is fijn voor iedereen. Daarom is beweging, sport en training belangrijk, juist in de zorg en voor ouderen.
Het versterken van de samenwerking moet leiden tot een betere doorstroming van zorg naar sport en bewegen en andersom. De beweegmakelaars zijn hierin een belangrijke schakel.
Achterhoek in Beweging neemt deel aan de regionale ketenaanpak vanuit het IZA, op de thema’s overgewicht bij jeugd, gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) voor volwassenen en valpreventie.
De Achterhoekse economie staat bekend om zijn stabiliteit. Maar deze komt onder druk te staan door een sterke toename van het aantal vacatures. Dit komt boven op het bestaande tekort aan werkenden. Een goede werkomgeving en een gezonde leefstijl zorgen ervoor dat werknemers met plezier werken en zich tot latere leeftijd kunnen blijven inzetten. Om werknemers van buiten de regio te interesseren voor werk in de Achterhoek, moet de regio aantrekkelijk zijn om in te wonen en te werken. Sport- en beweegmogelijkheden dragen daar zeker aan bij.
Het is belangrijk om de beroepsbevolking sterker en gezonder te maken via preventie. Dit is van belang voor werknemers, werkgevers, de gemeente en diverse maatschappelijke organisaties. Veel mensen hebben naast hun baan ook andere rollen, zoals vrijwilliger, mantelzorger, ouder en sporter. Achterhoek in Beweging wil hen motiveren om ook zelf aan beweging en ontspanning toe te komen, ondanks de vele taken en verantwoordelijkheden. Dit doen we door kennis te delen met werkgevers en organisaties over vitaliteitsprogramma’s zoals Fit Veur Altied.
Sport en preventie gaat verder dan sport en bewegen. Het gaat ook over de preventieve kracht van sport rondom een gezonde en actieve leefstijl. We kijken hoe we dit kunnen koppelen met de ambities uit het IZA en GALA en waar kansen liggen voor samenwerking en versterking.
Vraag maar raak aan
Of wil je in contact komen met één van de initiatiefnemers, partners of andere betrokkenen? Neem dan contact op met projectleider jordi@achterhoekinbeweging.nl.