Vaardig in bewegen

“De beweegrichtlijn voor kinderen is minstens 1 uur per dag bewegen”

Sport, bewegen en een gezonde en actieve leefstijl hebben een positieve invloed op zowel de fysieke als mentale gezondheid. Hoe eerder je begint en hoe langer je ermee doorgaat, hoe meer voordelen je van gezond en actief leven ondervindt. Toch is het voor veel gezinnen een uitdaging om werk, school, bewegen en sport te combineren. Door slim te plannen en organiseren, kunnen we toch actief bezig zijn met sport en bewegen.

Veilige en gezonde sportomgeving voor kinderen en jongeren

De overheid heeft de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat ieder kind opgroeit in een veilige omgeving, zoals vastgelegd in de jeugdwet. Het gezin, de school, de naschoolse opvang, de sportclub en bijvoorbeeld de buurt spelen hier een belangrijke rol in. Soms heeft dat een extra zetje nodig. Sport, bewegen en een gezonde leefstijl kunnen daaraan bijdragen. Dit kan door kinderen en jongeren de kans te geven om deel te nemen aan sportactiviteiten, bewegingsprogramma’s te volgen (eventueel met een buddy) of door sport op te nemen in hun dagelijkse routine.

 

Wat spreken we af?

  • We dringen de gezondheidsachterstanden bij de jeugd (tot 19 jaar) terug en focussen op ons een rookvrije omgeving, gezonde voeding en beweegvriendelijke ruimtes.
  • We realiseren een veelzijdig aanbod van mogelijkheden om te sporten en bewegen in de directe leefomgeving van kinderen en jongeren, zodat alledaags bewegen door de dag heen de nieuwe standaard wordt.
  • We stimuleren gezonde voeding op scholen, kinderopvang, buitenschoolse opvang en bij sportverenigingen.
  • Beroepskrachten die in de Achterhoek worden opgeleid voor het werken met kinderen en/of jongeren, krijgen gezonde leefstijl en bewegen als onderdeel van hun opleiding.
  • We stimuleren jonge sporters om hun talenten door te ontwikkelen op hun eigen niveau. Dit gebeurt zowel in het onderwijs, in de buurt en bij de sportvereniging. 
  • Het uitzetten van preventieve campagnes om jeugd gezond te houden. 

Vraag maar raak aan

Jordi Doornebosch

Wil je meer weten over dit thema? Of er zelf mee aan de slag.
Neem dan contact op met jordi@achterhoekinbeweging.nl.

Neem contact op