VSG-jaarcongres 2023 ‘Scholder an Scholder’

Onze mooie regio was het hart van het jaarcongres van Vereniging Sport en Gemeenten (VSG). Tijdens het tweedaagse congres maakten de deelnemers kennis met de succesformule van Achterhoek in Beweging: Scholder an Scholder – regionaal samenwerken en lokaal uitvoeren. Ruim 230 deelnemers gingen met elkaar in gesprek ter inspiratie en om van elkaar te leren. Pascal Kamperman (directeur-bestuurder van Achterhoek in Beweging) kijkt lachend terug op het evenement. “Twee dagen lang stonden de passie voor sport & bewegen, regionale tradities en onze Achterhoekse aanpak van integraal samenwerken centraal". Het VSG-congres stond namelijk in het teken van onze Achterhoekse manier van Naoberschap op het gebied van sport, bewegen en preventie.

Werkbezoeken woensdagochtend

Het congres werd afgetrapt met het bezoeken van diverse sportlocaties in de Achterhoek. Daar maakten ze voor het eerst kennis met de Achterhoekse gastvrijheid, regionale samenwerking en kansen & uitdagingen in onze regio. De deelnemers waren verdeeld over de volgende locaties:

  • Open Club de Nevelhorst in Didam, innovatie & ontmoeting op de Nevelhorst

  • Zwembad Meekenesch te Lichtenvoorde, Meekenesch zwemt naar de toekomst
  • Dorpshuus Varsselder - Veldhunten in Varsselder, noodzakelijke samenwerking om te overleven
  • 't Peeske te Beek, Draintalent verovert voetbalwereld
  • De Blanckenborg in Groenlo, Heel Oost Gelre Beweegt
  • Sportpark Zuid-Aalten, van voetbalveld naar multifunctioneel sportcomplex
  • De Blanckenborg te Groenlo, actieplan Nederland Beweegt

Zorg en preventie met sport & bewegen als middel

Na de bezoeken verzamelden de deelnemers van het jaarcongres zich bij Den Elshof in Groenlo. Hier werden alle deelnemers enthousiast ontvangen door Sjoerd Weikamp. Sjoerd zat in een hoge scheidsrechtersstoel (zoals volleybalscheidsrechters) met een megafoon en zorgde bij iedereen voor een glimlach op het gezicht. Daarna trokken de deelnemers naar Marveld recreatie, hier vond het middag- en avondprogramma plaats, onder leiding van dagvoorzitter Marijn de Vries.

De middag stond in het teken van zorg en preventie met sport & bewegen als middel. Met een inleiding van 3 sprekers, waaronder Carl Verheijen (Beweegalliantie), gingen de aanwezigen met elkaar in gesprek over positieve gezondheid, het belang van bewegen en de gezonde generatie 2040. De middag werd afgesloten met een column van Frans Miggelbrink. Hij vatte de middag mooi samen en leerde de deelnemers hun eerste Achterhoekse woord: alderbastend.

Achterhoekse topsport inspireert breedtesport

Toen was het tijd voor het avondprogramma, een diner in Achterhoekse stijl. Dat hield in dat iedereen scholder an scholder aan tafel zat en at wat de pot schaft. Tussen de gangen door spraken Marijn de Vries en Guus Hiddink met verschillende (ex-)topsporters, Achterhoekse ondernemers en wethouders over de inspirerende werking van talentontwikkeling en topsport voor de breedtesport. Allemaal onderstreepten ze het belang van de inspiratierol van talenten en topsporters. De avond werd afgesloten met het ondertekenen van de intentieverklaring voor Achterhoekse topsport inspireert breedtesport. Daarover lees je hier meer.

Workshops

Donderdagochtend trokken de deelnemers verder de Achterhoek in, namelijk naar Doetinchem. In het gebouw van het Graafschap college nam iedereen deel aan praktische workshops. De studenten van het Graafschap college ontvingen de deelnemers en hielpen hen naar de juiste lokalen. Een overzicht van alle workshops:

  • Gelderse buitenkansen

  • Fit veur Altied
  • Uniek sporten, omdat niemand buitenspel mag staan!
  • Coördinatiepunt sport & bewegen inclusief clubondersteuning
  • Gezamenlijk opleiden van professionals die bijdragen aan een toekomstbestendig sportlandschap
  • GALA-SPUK-IZA
  • Regionaal Platform Ondernemende Sportaanbieders
  • De kracht van bewegen in de Achterhoek

Coördinatiepunt Clubondersteuning Achterhoek

Het programma op woensdag werd vervolgd in de SaZa Topsporthal. Daar werd met verschillende sprekers gekeken naar de rol van lokale overheden bij sport- en beweegopgaven en hoe we dit toekomstbestendig kunnen organiseren met elkaar. Het congres werd afgesloten met een ander hoogtepunt, de ondertekening van het Coördinatiepunt Clubondersteuning Achterhoek. Onze 7 nationale sportbonden en onze 8 founding gemeenten gaan zich samen inzetten voor één Achterhoeks coördinatiepunt. Meer informatie over deze ondertekening lees je hier.

Nagenieten

Wij kijken samen terug op een geslaagd jaarcongres. Deelnemers vanuit het hele land én zelfs vanuit Vlaanderen trokken naar de Achterhoek om kennis te maken met onze bijzondere manier van regionaal samenwerken. Wij zijn super trots op ons noaberschap en alle gemeenten die achter ons staan. Samen, scholder an scholder, hebben we de Achterhoek op de kaart gezet! Dat is alderbastend mooi.

Iedereen heel erg bedankt voor de mooie tweedaagse.